Välj rätt Wordpress-tema för dina läsare


Att bygga hemsidor via Wordpress är en bra metod för dig som vill skapa en hemsida men inte riktigt har den kännedomen som krävs för att koda hemsidan själv. För att skapa en hemsida utan förkunskaper krävs det något typ av digitalt verktyg som kan hjälpa dig. Där är Wordpress och Heymo några av dom mest populära, åtminstone i Sverige. I denna artikel berättar vi om vikten av att inte bara välja ett Wordpress-tema som passar dig och möter dina krav – utan även matchar din hemsidas fokus och som attraherar den målgrupp som du vill nå.


Efter att ha läst flera rapporter på hur svenskar beter sig på internet så vet vi att den yngre målgruppen direkt reagerar på hemsidor som ger ett oseriöst intryck. Den yngre målgruppen noterar detta och lämnar hemsidan direkt. Detta kan resultera i att du, om du har en hemsida som ger ett oseriöst intryck, tappar läsare/besökare redan innan dom hunnit börja läsa det innehåll som du skrivit. Kärnan i att skapa en bra hemsida genom Wordpress är alltså att välja rätt tema/theme för att säkerställa att dina besökare får ett seriöst intryck av sajten och att temat matchar det som hemsidan handlar om i stora drag.


Om du exempelvis bedriver en hemsida som skriver om ekonominyheter så kan du välja ett tema som är skapat utifrån just detta ändamål. Gå till Wordpress hemsida, och klicka sedan på Teman. Skriv därefter in ”Ekonomi” / ”Economy” i sökfältet för att hitta färdiga teman för dig som vill starta en sajt med ekonomifokus. Om du å andra sidan vill bedriva en hemsida som berör områden såsom kaffe och te så finns det fullständigt exemplariska teman för detta också. Det finns teman hos Wordpress såsom AyaCoffeeShop och SKT Cafe som matchar denna målgrupp perfekt. Sök bara på AyaCoffeeShop eller SKT Cafe på Wordpress hemsida och se själv!


När det kommer till den något äldre målgruppen så visar statistik att det är bättre att hålla hemsidan lite mer simpel. Om du exempelvis vill skriva om hjälpmedel för äldre så rekommenderar vi på Skapaegenhemsida.se att du väljer ett tema som är stilrent och enkelt för att säkerställa att inga allt för avancerade funktioner eller tillägg gör att din fokuserade målgrupp lämnar sidan. Less is more, även när det kommer till att bygga riktigt bra hemsidor som attraherar den rätta målgruppen – och Wordpress är verktyget för dig som har svårt att bygga hemsidor från grunden med kod.


Slutsatsen är alltså att, precis som inom försäljning, spegla kunden eller läsaren. Håll sidans content och innehåll relevant – men säkerställ i samma veva att temat och utseendet på hemsidan är minst lika relevant.