Köpa länkar & blogginlägg i SEO-syfte

Bra eller dåligt? Hur gör man?

Köpa länkar – bra eller dåligt?

Ett stort ämne inom sökmotoroptimering (SEO) är att införskaffa och köpa länkar. Enligt Googles riktlinjer är detta strikt förbjudet, men ack så vanligt trots detta. En länk är en rekommendation, och i Googles ögon är en rekommendation till din hemsida en signal för att den ska prioriteras högre upp i sökresultaten. Av den enkla anledningen är det inte ovanligt för företag, byråer och SEO-byråer att köpa länkar.


Titt som tätt släpper Google nya uppdateringar som, om man läser mellan raderna, säger ett och annat om hur din hemsida framgent kommer påverkas av deras uppdateringar – primärt ur ett sökmotoroptimeringsperspektiv. När man går igenom deras historiska uppdateringar, precis som vi Skapaegenhemsida.se har gjort, så framgår det tydligt att externa länkar fortfarande är av stor vikt för hur du prioriteras i sökresultaten.


Hur köper man länkar?

Det finns ett gäng olika sätt att köpa länkar på. Några av dom absolut vanligaste verktygen som SEO-specialister använder sig av är att gå via webbplatskataloger, kommentarer i forum eller uppmaningar att få länkar från sina leverantörer, återförsäljare eller kunder. Dessa metoder är dock inte sällan ganska sega och tar upp mer tid än vad man kanske egentligen är beredd att investera i att köpa länkar – som är en del av Off Page SEO. Därför är det ett av dom vanligaste sätten att köpa länkar på att köpa blogginlägg hos bloggare och influencers. Att köpa länkar via bloggare görs enklast via ett influencernätverk med goda SEO-kunskaper. Efter samtal med flera av Sveriges största och bästa SEO-byråer framgår det tydligt att influencernätverk som hjälper dig att köpa blogginlägg är en framgångsrik metod att på både kort- och lång sikt få in länkar till din webbplats.


När ska man börja köpa länkar?

Det är en god idé att i ett inledande skede försöka få in länkar på andra sätt än genom att köpa länkar från exempelvis bloggare för att det inte ska se konstigt ut i sökmotorernas ögon. Om du som så många andra bestämt dig för att skapa egen hemsida, men ännu inte haft den uppe så länge, så borde du avvakta ett tag innan länkarna börjar flöda in. Gör det naturligt och i en sansad takt i samband med att du arbetar med din On Page SEO.